Üst Yönetim Beyanı
Yetkin Kontrol;
Gerçekleştirdiği muayene ve periyodik kontrol hizmetlerinde tarafsızlığa, bağımsızlığa ve gizliliğe azami ölçüde önem vereceğini,
Faaliyetlerini gerçekleştirirken, çalışanlarının her tür siyasi, ticari ve mali baskılardan uzak olmasını garanti altına alacağını,
Muayene ve periyodik kontrol müşterilerinin başvurularının alınması esnasında, çıkar çatışmasına neden olabilecek herhangi bir durum söz konusu ise bu müşterilere, çıkar çatışmasına neden olan durumu ortadan kaldıramadığı veya yönetemediği durumlarda hizmet vermeyeceğini,
beyan ve taahhüt eder.
Yetkin Kontrol, “Üçüncü taraf” hizmetler veren, “A Tipi” bir muayene kuruluşu olarak faaliyetlerini sürdürecektir.
Bu çerçevede Yetkin Kontrol;
Konuya taraf olan tüm kesimlerden bağımsızdır.
Yetkin Kontrol ve personeli, yürüttükleri muayene ve periyodik kontrol faaliyetlerine ilişkin hüküm verme bağımsızlıkları ve doğruluklarıyla çatışmaya neden olabilecek hiçbir faaliyetin içerisinde yer almazlar. Yetkin Kontrol, muayenesi ve periyodik kontrolü yapılan ürünleri tasarlayan, üreten, tedarik eden, kurulumunu yapan, satın alan, sahibi, kullanıcısı veya bakımını yapan durumunda değildir.
Yetkin Kontrol, muayene ve periyodik kontrolünü yaptığı ürünleri tasarlayan, üreten, tedarik eden, kurulumunu yapan, satın alan, sahibi, kullanıcısı veya bakımını yapan durumundaki bir tüzel kişiliğin bir parçası değildir.
Yetkin Kontrol, muayene ve periyodik kontrolünü yaptığı ürünleri tasarlayan, üreten, tedarik eden, kurulumunu yapan, satın alan, sahibi, kullanıcısı veya bakımını yapan durumundaki ayrı bir tüzel kişilikle bağlantılı değildir.
Yetkin Kontrol ve personeli, yürüttükleri muayene ve periyodik kontrol faaliyetlerine ilişkin hüküm verme bağımsızlıkları ve doğruluklarıyla çıkar çatışmasına neden olabilecek hiçbir faaliyetin içerisinde yer almazlar.
Yetkin Kontrol, muayene ve periyodik kontrol faaliyetlerinde, taraflara objektif davranacaktır ve çıkar çatışmasına sebep olabilecek durumlara ilişkin, tarafsızlığına yönelik risklerin ortadan kaldırılması veya azaltılması amacıyla gerekli tedbirleri alacaktır.
Yetkin Kontrol, muayene ve periyodik kontrol faaliyetleri kapsamında, üçüncü taraflara karşı oluşabilecek zarar veya riskler için mesleki sorumluluk sigortası yaptırır.
16.10.2022
Genel Müdür
İsmail Güven
- Published in Raporlama Hizmetlerimiz
Oto Ekspertizlerde Hizmet Yeterlilik Belgesi (HYB) İçin Gerekli Kontrol ve Ölçümler
Oto ekspertiz merkezlerinin TS 13805 standardına uygun nitelikte olması gerekmektedir. Bu standartların sağlanabilmesi için gerekli evraklardan biri de İş güvenliği kapsamında yapılan Elektrik, periyodik ve ortam ölçüm raporlarıdır.
Periyodik Kontrol ve Ölçüm Raporu Nedir?
1-Elektrik Ölçüm Raporları: Oto ekspertiz merkezlerinde bulunan elektrik panoları, prizler vs. gibi yerlerin ölçümlerinin yapılarak değerlendirilmesidir.
2-Periyodik Kontrol Raporları: Oto ekspertiz merkezlerinde bulunan araç kaldırma liftleri, hava tankı/kompresörlerin kontrollerinin yapılarak değerlendirilmesidir.
3-Ortam Ölçüm Raporları: Oto ekspertiz merkezlerinde aydınlatma, gürültü ölçümleri vs. gibi ölçümler yapılarak, personellerin çalışma ortamının değerlendirilmesidir.
Periyodik Kontrol ve Ölçümleri Yaptırmak Zorunlu Mudur?
Bakanlık tarafından çıkarılan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre yılda en az 1 kez periyodik kontrollerinin yaptırılması zorunludur. TSE denetimlerinde de yapılan kontrollere ait raporlar istenmektedir.
Periyodik Kontrol ve Ölçümler Kimler Tarafından Yapılır?
Eğitimlerini tamamlamış, alanında YETKİN mühendislerimizle kaliteli ve hızlı hizmet için bize her zaman ulaşabilirsiniz.
- Published in Raporlama Hizmetlerimiz
Makine Tezgah Periyodik Kontrolü
Ülkemizde sanayi sektörünün gelişmesi ile birlikte üretimde makineleşme önem kazanmıştır. Makine kullanımındaki bu artış beraberinde işçiden kaynaklı veya ekipmandan kaynaklı İş Kazalarının da artmasına neden olmuştur. Çalışma Bakanlığı bu konuyu ele alarak İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği hazırlamıştır.18 Şubat 2022 tarihinde yönetmelikte değişikliğe gidilerek, periyodik muayeneleri zorunlu ekipmanlar arasına Makine Tezgahlarını da eklemiştir.
Makine Tezgah Nedir?
İşletmelerde kullanılan hammaddeleri işleyen, şekiller veren üretim araçlarıdır.
Makine Tezgah Kontroller Ne Sıklıkla Yapılır?
Bazı makine tezgah grubundaki ekipmanların kontrollerinin yenilenme süreleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.
Makine Tezgahların Periyodik Kontrolü Kimler Tarafından Yapılır?
Bakanlık tarafından yetkili eğitimlerini tamamlamış, Makine/Mekatronik Mühendisleri, Makine Teknikerleri, Makine Öğretmenleri tarafından yapılmaktadır. Alanında uzman, YETKİN mühendislerimizle kaliteli ve hızlı hizmet için bize her zaman ulaşabilirsiniz.
- Published in Makine Tezgah Periyodik Kontrolü
ENDÜSTRİYEL/SEKSİYONEL KAPI PERİYODİK KONTROLÜ
Endüstriyel/Seksiyonel Kapı Nedir?
Endüstriyel/seksiyonel kapı, garaj, depo, otopark , galeriler, fabrikalar vb. gibi alanlarda ihtiyaçların karşılanmasını sağlayan ekipmanlardır.
Çeşitleri Nelerdir?
Endüstriyel kapıların, sarmal kapı, katlanır kapı, otomatik kapı, fotoselli , akordiyon , branda kapı olarak çeşitleri mevcuttur.
Endüstriyel/Seksiyonel Kapı Periyodik Kontrolü Nasıl Yapılır?
Endüstriyel Kapıların periyodik kontrolleri, 25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı Resmi Gazetede yürürlüğe giren “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” kapsamında, standart veya azami bir süre belirtilmemişse imalatçının öngördüğü periyotta yada azami süre 1 yıl olacak şekilde yapılmalıdır.
Endüstriyel/Seksiyonel Kapı Kontrollerinde;
-Kapı yapısı ve kapı bileşenlerinin bağlantılarına,
-Elektrik tertibatlarına,
-Kesme ve ezilmelere karşı acil durdurma butonlarının varlığına ve işleyişine,
-Çelik tel halatlara, tamburlara, makaralara, zincirlere, çarklara vb. gibi kapının işlevsel ve fiziksel durumuna bakılır.
Endüstriyel/Seksiyonel Kapı Periyodik Kontrolü Kimler Tarafından Yapılır?
Bakanlık tarafından yetkili eğitimlerini tamamlamış, Makine/Mekatronik Mühendisleri, Makine Teknikerleri, Makine Öğretmenleri tarafından yapılmaktadır. Alanında uzman, YETKİN mühendislerimizle kaliteli ve hızlı hizmet için bize her zaman ulaşabilirsiniz.
- Published in Periyodik Kontrol, Periyodik Muayene, Raporlama Hizmetlerimiz
Otoklav Periyodik Kontrol ve Muayenesi
Otoklav Periyodik Kontrol ve Muayenesi; Çağımızda güvenlik ve buna bağlı olarak kontrol ve bakım işleri, gerek çalışan, gerek vatandaş ve gerekse işletme sağlıkları adına en önemli konulardan biri olmaktadır. Bu nedenle elektrik tesisatı hükümlerine göre, elektrikli eşyalarda bakım ve muayene şarttır. Bu konuyla yakın şekilde ilgili olarak, İşletme ve işyerleri gibi mekânlarda mevcut olan basınçlı kapların ve ekipmanların, düzenli aralıklarla kontrolü ve ardından muayenesi, çalışan ve işletme sağlığı bakımından en önemli konular arasındadır. Bu konuda, çalışma alanlarına bu hizmetleri vermekteyiz.
- Katı, Sıvı, Gaz yakıtlı kazanlarda periyodik kontroller
- Kompresör periyodik kontroller
- Hava tankları periyodik kontroller
- Basınç altında çalışmakta olan gaz ve sıvı tankların periyodik kontroller
- Genleşme tankı ve hidrofor tankının periyodik kontroller
- Boyler, Otoklav, Kombi periyodik kontroller
- Emniyet ventilleri için periyodik kontroller
- Buhar jeneratörlerinde periyodik kontroller
Bu konular hakkında verdiğimiz hizmetler arasında bulunan Otoklav cihazı, 15-20 dakika içerisinde, 121 derecede sterilizasyon işlemi yapan bir aygıttır. Bu sterilizasyon, basınçlı su buharı ile doymuş bir ortamda yapılmaktadır. Bu cihazın kullanıldığı alanlar farklı olmakla beraber, genellikle hastane ve laboratuvar gibi yerlerde mikropların yok edilmesini sağlamak için kullanılmaktadır. Yine meyve ve sebze gibi gıdaların konservesinde de oldukça yaygın olarak kullanılan bir işlemdir.
Mevcut olan mevzuatlara göre elektrik test ve kontrolleri, belirli süre aralıklarla yapılmalıdır. Otoklav da buna konu olan elektronik aygıtlardan bir tanesidir. Bu çerçevede bünyenizde bulunan Otoklav’ın ilk önce testleri yapılarak, eğer varsa mevcut sorunlar tespit edilip, nedenleri bir rapor halinde verilmektedir. Bu esnada çözüm yöntemleri de, işverenlere sunulmaktadır. Bu noktada firmamız bünyesinde çalışan tecrübeli ve profesyonel teknisyenler, kontrol, raporlama ve çözüm hızlarını oldukça hızlı yapmaktadır. Böylece gerek sizin, gerekse işletmenizin bu konuda yaşanacağı bir mağduriyet ortadan kaldırılmaktadır. Bu konuda uygulamakta olduğumuz testler en doğru çözümler olup, aynı zamanda en pratik uygulamalar olmaktadır. Bu çözüm ardından size verilen raporların geçerliliği 1 yıl olmaktadır. Ancak bu durum, ilgili mevzuat ve yönetmelikte, belirtilmiş olan istisnaların dışarısındadır.
- Published in Otoklav Periyodik Kontrolü
Yangın Tesisatı Periyodik Kontrol ve Muayenesi
Yangın Tesisatı Periyodik Kontrol ve Muayenesi / Günümüzde işyerleri, firmalar ve küçük-orta çaplı işletmeler adına en büyük konulardan bir tanesi, güvenliği sağlamak olmaktadır. Bu güvenlik, sadece çalışanlar ve vatandaşlar için bir gerekli değildir. Zira gerekli önlemlerin zamanında alınmaması, çalışma alanlarına ve işverenlere de zarar verebilmektedir. Bu konuda en önemli hususlardan bir tanesi de yangın tesisatları ile ilgilidir. Doğal afetlerden bir tanesi olan yangın, her an çıkma tehlikesi bulunan ve kısa sürede, çok büyük kayıplara yol açabilen konular arasında bulunmaktadır. Bu nedenle yangın tesisatları okullardan firmalara, hastanelerden fabrikalara dek pek çok yerde kullanılmaktadır.
Yangın tesisatları, olası bir yangın afetinde devreye girmektedir. Ancak burada anahtar konu, söz konusu tesisatın çalışıyor ve bakımının yapılmış olmasında yatmaktadır. Bakımsız bir yangın tesisatı, çeşitli sorunlara neden olabilmektedir. Bu da çalışma alanlarında vatandaşlar ve çalışanlar için büyük bir risk olmaktadır. Buna ek olarak işletme de büyük maddi kayıp ile karşılaştırabilecek durum söz konusu olabilmektedir. Bir yangın durumunda itfaiye hemen devreye girmekle beraber, itfaiyenin olay yerine giderek, müdahale edebilmesi için bir zaman gerekmektedir. Ancak bu sürede can ve mal kaybı sık sık görünmektedir. Bu nedenle sorunsuz bir yangın tesisatı oldukça önemlidir.
Yangın Tesisatı Periyodik Kontrol ve Muayenesi
Bu nedenlerle yangın tesisatlarında her zaman düzenli aralıklarla kontrol ve muayene işlemlerinin gerçekleştirilmesi, en elzem konular arasındadır. Bu durum, mevzuatlarımız tarafından da zorunlu yapılmıştır. Bu konuda kontrol ve muayene işlemlerinin, her yıl en az 1 kez yapılmak mecburiyeti bulunmaktadır. Burada yangın tesisatları, yangın söndürme tüpleri, yangın alarmları gibi sistemler incelenmektedir.
Firma olarak vermekte olduğumuz bu işlemde sistemlerinizde hızlı ve etkili bir şekilde problem kontrol ve testleri gerçekleştirilmektedir. Bundan sonra karşılaşılan tüm problemler, bir rapor halinde hazırlanmadır. Bu esnada bunlar için detaylı çözüm ve öneriler de not alınmaktadır. Ardından bu rapor, tarafınıza sunularak detaylı bir şekilde konuşulmaktadır. Bundan sonra sektöründe başarılı, tecrübeli ve dikkatli olan ekiplerimiz çözüm önerileri üzerinde hızlı bir şekilde çalışmaya başlayarak, yangın tesisatlarınızı sağlıklarına geri kavuşturmaktadır.
- Published in Periyodik Kontrol, Periyodik Muayene, Yangın Tesisatı Kontrolü
Jeneratör Periyodik Kontrol ve Muayenesi
Teknolojinin oldukça gelişmiş olduğu günümüzde, teknolojik eşya ve bunların içerisinde bulunan elektronik cihazların korunması, en büyük önemlerden bir tanesi olmaktadır. Bunun nedeni bakımı yapılmayan bir teknik cihazın, söz konusu yerdeki insan hayatını büyük bir riske sokmasıdır. Bunun önlenmesi için, işyerleri ve işletmeler belirli aralıklarla kontrol ve jeneratör muayene işlemleri gerçekleştirerek, işyerlerinde aygıtların sağlık durumunu teyit ettirmektedir. Bu çerçevede verilen diğer hizmetlerimiz ise bunlardır.
- Elektrik tesisatı uygunluk değerlendirmeleri
- Topraklama tesisatının ölçümü ve periyodik kontrolleri
- Paratoner tesisatının ölçümü ve periyodik kontrolleri
- Aydınlatma tesisatının ölçümü ve periyodik kontrolleri
- Gövde koruma topraklaması
- Elektrik panosu ölçümleri ve periyodik kontrolleri
- Kuvvetli akım tesisatının ölçümü ve periyodik kontrolleri
- Pano ve işletme topraklaması
- Katodik koruma testleri ve periyodik kontrolleri
- Jeneratör Periyodik Kontrolleri
- Akümülatör ve transformatör periyodik kontrolleri
Bu amaca yönelik olarak kurulan firmamız, bünyesinde bulundurduğu uzman ve profesyonel ekipleri, teknisyenleri ve tecrübesiyle, çalışma alanlarınız için size her zaman en iyi hizmeti sunmaktadır. Bu konuda vermekte olduğumuz hizmetlerden bir tanesi de Jeneratör periyodik kontrol ve muayenesi olmaktadır. Bu çerçevede size en kısa sürede, elektronik aygıtlarınızda kontrol yapılarak, tarafınıza ayrıntılı bir rapor sunulmaktadır. Bundan sonra da muayene şekilleri ve detayları görüşülerek, hızlı bir şekilde gerekli bakım yapılmaktadır. Bu sayede herhangi bir mağduriyete mahal vermeden, %100 müşteri memnuniyeti sağlamak için hizmet verilmektedir.
Bu anlamda sağladığımız hizmet çerçevesinde aynı zamanda, üretimin devamlılığı da sağlanmaktadır. Nitekim bozulan bir elektronik aygıt sadece insanların güvenliğini değil, aynı zamanda üretimi de büyük bir sekteye uğratabilmektedir. Ülkemizde bulunan mevzuatlara göre, işveren kişiler elektrik için gerekli testleri ve kontrolleri, belirli aralıklarla yapılmalıdır. Aynı kanuna göre bu konu hakkında raporlar da saklanmalıdır.
Bu amaca yönelik olarak vermekte olduğumuz Jeneratör periyodik kontrol ve muayenesi, işletmelerinizde bulunan jeneratörlerinizi bu aralıklara uygun olarak kontrol etmekte, bakım gerekliyse bunu sağlamaktadır. Böylece her türlü güç kesintisine karşı hazırlıklı olunmaktadır. Bu hizmetimiz elektrik tesisatı, ekipman ve tesisatların periyodik kontrolleri arasında bulunmaktadır.
- Published in Periyodik Kontrol, Periyodik Muayene, Raporlama Hizmetlerimiz
Genleşme Tankı Periyodik Kontrol ve Muayenesi
Genleşme tankı periyodik kontrol ve muayenesi; tesisat sistemlerine dâhil halde bulunan ve basınç kontrolü, su desteği gibi öğeleri sağlayan bir tür tesisat ekipmanı olarak tanımlanmaktadır. Bilindiği su hacmi, ısındıkça genişleyen nitelikte bulunmaktadır. Burada devreye girmekte olan genleşme tankları, su hacmini düzenlemek ve düzeltmek adına kullanılmaktadır. Bu tanklar iki tür olarak karşımıza çıkmaktadır.
Açık Genleşme Tankı
Atmosfere açık bir şekilde çalışmasını sürdürmekte olan tanklar, açık genleşme tankları olarak tanımlanmaktadır. Sistem, buradaki basın oranını dikkate alarak, söz konusu basıncın üzerine çıkmasının önüne geçmektedir. Böylece sistem korunmaktadır.
Kapalı Genleşme Tankları
Kapalı genleşme tankları, başta açık genleşme tanklarının konulamayacağı yerlerde ve büyük bir kapasite ile çalışmakta olan sistem ve tesislerde monte edilmektedir.
Genleşme tankı, bir tür basınçlı kap ve ekipmanı olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle bu sistemlerde düzenli bir şekilde kontrol ve muayene gerçekleştirmek, önemli hususlardan bir tanesi olmaktadır. Bu konuda vermekte olduğumuz Basınçlı Kap ve Genleşme Tankı Periyodik Kontrol ve Muayenesi bu şekildedir.
- Kazanlarda periyodik kontrollerin gerçekleştirilmesi
- Kompresörlerde periyodik kontrollerin yapılması
- Hava tanklarında periyodik kontrollerin yapılması
- Basınç altında çalışmakta olan gaz tank ve sıvı tankların periyodik kontrolleri
- Yemek pişirme kazanları için periyodik kontroller gerçekleştirilmesi
- Genleşme tankı ve hidrofor tanklarında periyodik kontroller
- Boyler, Otoklav ve Kombi konularında periyodik kontrol yapılması
- Emniyet ventilleri için periyodik kontroller yapılması
- Buhar jeneratörlerinde periyodik kontrollerin gerçekleştirilmesi
Tüm bu kontroller ve muayenelerde öncelik, imalatçı belirlemişse, onun belirtmiş olduğu kontrol aralığı ve kriterlerinde gerçekleştirilmektedir. Ancak bu durumlar öngörülmemişse, söz konusu işletmede pek çok farklı etmen de göz önünde bulundurularak yapılmaktadır. Düzgün çalışmayan bir genleşme tankı, ilerleyen dönemlerde istenmeyen pek çok duruma neden olabilecektir. Bu nedenle kontrol ve muayene, bu durumların önlenebilmesi için gerekli noktalardan biri olmaktadır. Sektöründe tecrübeli, bilgili ve yetenekli ekibiyle firmamız, genleşme tanklarınız için kontrol ve muayene desteğini en iyi ve en hızlı şekilde sağlamaktadır. Bu işlemler sonucu sizlere vermekte olduğumuz raporlarımızın geçerlilik süresi, yönetmelik istisnaları haricinde 1 yıl olmaktadır.
- Published in Periyodik Kontrol, Periyodik Muayene
Kalorifer Kazanı Periyodik Kontrol ve Muayenesi
Kalorifer kazanı ısıtma amacıyla çalışan bir cihazdır. Kazan içindeki suyun ısınması ve bu sayede sıcak suyun borular aracılığıyla tüm yapıyı dolaşarak ısıtması kalorifer kazanının işleyiş biçimidir. Kalorifer kazanı periyodik kontrol ve muayenesi bu konu çok önemlidir.
Kalorifer kazanları 2 çeşitten oluşmaktadır:
1- Çelik kalorifer kazanları: Çelik malzemeden ekleme yoluyla üretilir. Merkezi sistem uygulamalarda bu kalorifer kazanları kullanılmaktadır.
2- Dökme dilimli kazanlar: dilimler halinde demir aksamdan üretilir. Demir aksamlar birbirine eklenerek kazan oluşturulur.
Kalorifer kazanlarında kömür, doğal gaz, motorin gibi yakıtlar kullanılmaktadır.
Kalorifer Kazanlarının Periyodik Kontrolü Nasıl Yapılır
Kalorifer kazanlarının randımanlı çalışması, çevreye zarar vermemesi, tasarruf sağlaması, düzgün ısı sağlaması, daha az enerji harcaması gibi etkenlerin sağlanması önemlidir. Bu nedenle kalorifer kazanlarının düzenli aralıklarla kontrolü ve bakımı yapılması gerekir. Periyodik kontrol yasalarla düzenlenmiş ve mecburi yapılması gereken bir uygulamadır.
Her kazan birbirinden farklı özelliklere sahip olduğu için kontrol ve bakım prosedürü ve standartları da farklı olmaktadır. Bu işi yapan profesyonel, belgeli ve yetkin ekip ve kurumların tercih edilmesi gerekmektedir. Kalorifer kazanlarının kontrolünde yapılacak tüm uygulamalar İş Ekipmanlarının Kullanımının Sağlık ve Güvenliği Şartları Yönetmeliği’nde belirlenmiştir. Bu yönetmelikte yer alan şartlara göre, hidrostatik testler kesinlikle uygulanmalı, işletme basıncının 1,5 katı basınç uygulama testi yapılmalı ve bu testler her sene tekrarlanmalıdır.
Kalorifer kazanı periyodik kontrol ve muayenesi sırasında ilk olarak gözlemleme yapılır. Kazanın ısıtma bölümü, tahliye borusu, sıcaklık göstergesi gibi tüm parçaları gözlenir. Gözlenen bu parçaların standart özellikte olup olmadıkları kontrol edilir. Hidrostatik testlerde kazanın içinde hava kalmayacak şekilde tüm bağlantı yerleri kapatılır ve kazan suyla doldurulur. Bu şekilde kazana 1,5 basınç katı testi yapılır. Yarım saatlik bu uygulamadan sonra eğer herhangi bir sorun ya da aksaklık yaşanmazsa test işlemi olumlu sonuçlanmış olur. Teknik ekip bu testler sonucu rapor hazırlar. Eğer her hangi bir aksaklık belirlenmişse çözüm yolları tespit edilir ve önerilir. Kazanda bu aksaklıklar giderildikten sonra yeniden test yapılmaktadır. Ya da kazanın aksaklıkları çok fazla ise kullanımı tehlikeli görülerek kullanıma kapatılabilir.
Tankların Periyodik Kontrol Ve Muayenesi
Tanklar, iç basıncı 0,5 bardan fazla olan ve sıvı, buhar ya da gaz taşıma amaçlı kullanılan tanklardır. Çeşitli tankların hareketli olabileceği gibi sabit de olabilir ondan dolayı çeşitli tankların periyodik kontrol ve muayenesi yapılmalıdır.
Çeşitli tankların en başında Hava tankı gelmektedir. Hava tankı, basıncın korunmasını sağlayan hava deposudur. Nemin boşaltılması ve basıncın sabit durumda kalarak işleve devam etmesi amaçlanmaktadır.
Hava tankının basıncının belirli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. Bu kontrol şu aşamalardan geçmektedir:
1- Öncelikle tüm elektrik bağlantıları kapatılır.
2- Çıkış vanası aracılığıyla tankın içindeki tüm havanın dışarı çıkması ve tankın boş hale gelmesi sağlanır.
3- Tankın üst kısmında bulunan güvenlik kilitleri çıkartılır.
4- Tankın içine hava girişi ve çıkışı olmaması için tekrar kontrol edilmelidir.
5- Tankın içinde hava kalmayacak şekilde en son santimine dek su doldurulur.
6- Kontrol işlemi yapılır, bunun için tüm ekip ve malzemeler hazır tutulmalıdır.
Periyodik Kontrolü Zorunlu Olan Çeşitli Tank Çeşitleri Nelerdir
Düzenli aralıklarla kontrol ve muayene gereken çeşitli tanklar şunlardır:
– Hava tankı
– Kompresör tankı
– Boyler tankı
– Kara tankeri tankı
– Vakum tankı
– Kriojenik tank
– Amonyak tankı
– Lpg tankı
– Depolama tankı
– Sanayi gaz tankı
– Basınçlandırma tankı
– Hidrofor tankı
– Genleşme tankı
– Silobas tankı
– Azot tankı
– Otoklav tankı
Tankların Periyodik Kontrol ve Muayenesi Nasıl Yapılır
Çeşitli tankların periyodik kontrolü belirli aralıklarla ve uzman bir ekip tarafından gerçekleştirilmelidir. İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında yapılan düzenli kontrol ve muayeneler Akredite ve A tipi Muayene kuruluşları tarafından hızlı, düzenli ve güvenilir şekilde yapılmaktadır. Gerekli test ve kontroller yapıldıktan sonra yetkili kurum tarafından bir rapor hazırlanır. Çeşitli tanklarda görülen eksik, uygunsuz, aksak yönler ya da düzenli, randımanlı, güvenilir çalışma rapora işlenir. Yapılan tüm prosedür ulusal ve uluslar arası yönetmeliklere uygun olmalıdır.
Çeşitli tankların kontrolündeki tüm sorumluluk imalatçıya aittir. Periyodik kontrol ve muayenenin ekstra bir durum yaşanmadığı sürece yılda 1 defa yapılması gerekmektedir.
- Published in Tankların Periyodik Kontrol Ve Muayenesi