Sosyal Uygunluk Denetimi Hizmeti
Sosyal Uygunluk Denetimi Hizmetleri; uluslar arası kurumlar tarafından oluşturulan ve kuralları belirlenen kanunların işletmelere uygulanıp uygulanmadığının denetlenmesidir. Bu kurallar Uluslar arası Çalışma Örgütü (ILO) ve ülke yerel kurumlarınca çıkartılan ve resmi gazetede yayınlanarak resmi hüküm taşıyan kanun, tüzük ve yönetmeliklerdir. Sosyal uygunluk denetiminin amacı, işletmenin çalışma koşullarının, müşteri odaklı olup olmadığının, çalışan haklarının korunup korunmadığını kanunlara uygunluk bazında incelenip kontrol edilmesidir. Bu denetim sonucunda yetkili kişiler tarafından hazırlanan rapor sonucunda puan verilerek işletme değerlendirilir.
Sosyal Uygunluk Denetimi Hangi Konuları Kapsar?
Sosyal uygunluk denetimi çalışan, müşteri ve işletmeyle ilgili pek çok konuyu kapsamaktadır. Bu konular şunlardır:
1- Mecburi çalıştırma; kişiyi sözleşmeyle veya zorlayarak istememesine rağmen çalışmasını mecbur kılmaktır.
2- Ücret ve ödemeler; çalışanların belirlenen asgari ücret tutarının altında çalıştırılıp çalıştırılmamasını denetlemektir.
3- Mesai saatleri; mesai saatlerinin kanunlarda belirtilen saatler dışında olup olmadığının denetlenmesidir.
4- Çocuk işçi çalıştırma; kanunlara göre 16 yaşından küçük kişi çalıştırmak yasaktır. Bu madde bu kanuna uygunluğu denetler.
5- Ayrımcılık; işyerinde tüm çalışanların eşit koşullarda (din, dil, ırk, cinsiyet, yaş, siyasi görüş vb) bulunup bulunmadığının denetlenmesidir.
6- Taciz ve kötü davranışların önlenmesi; çalışanların mutlu ve huzurlu bir ortamda çalışıp çalışmadıklarının denetlenmesidir. Fiziksel, psikolojik, sözlü ya da sözsüz taciz ve zorlama olup olmadığı incelenir.
7- Dinlenme zamanı ve tatil; çalışan kişilerin yasal hakları gereği tatil günlerinin ve izin haklarının olup olmadığının denetlenmesidir.
8- Çalışanların bilinçlenmesi; çalışanlara özlük hakları, kurallar, sahip olduğu yasal haklar vb konularla ilgili bilgilendirme yapılıp yapılmadığının denetlenmesidir.
9- Disiplinli çalışma; çalışanların disiplin kurulunca belirlenen kurallara uygunluğunun belirlenip belirlenmemesidir. Uymayan kişilerin ücret kesintisi veya farklı bir yaptırımla yargılanmamalarını sağlamayı amaçlayan maddedir.
Sosyal uygunluk denetimi hizmetleri tüm bu konularda işletmenin denetimlerini gerçekleştirme hizmetidir. İşin ehli kurumlar tarafından sağlanan bu hizmetler, ulusal ve uluslar arası tüm yönetmelik ve kanunlar gereğince denetim işini gerçekleştirir. Bu hizmetlerin amacı; işletmenin saygınlığına zarar gelmemesi ve maddi manevi zarar görmemesi için çalışmaktır.