Sütunlu çalışma platformu periyodik kontrol ve muayenesi, binaların dış kısımlarına kurulan iskele tarzı yapılardır. Sütunlu çalışma platformları, hidrolik ya da elektrikle çalışmaktadır. Aşağıya ve yukarıya doğru hareket etmektedirler. Kişileri, araçları, malzemeleri ve makineleri taşıma kapasitesine sahiptir. Ana platform üzerinde hareket etmeyi sağlayan bir sütun bulunmaktadır. Bu sütuna bağlı olan hareketli ya da duran bir zemin kısmı bulunmaktadır. Yüksek yerlerde çalışmayı ve araç gereç taşımayı kolaylaştırmaktadır.
Sütunlu çalışma platformu kullanmak, verimli çalışma açısından oldukça katkı sunmaktadır. Daha hızlı çalışmayı kolaylaştırmakta ve zamandan tasarruf sağlamaktadır. Kurulup çıkartılması oldukça kolay bir sistemdir. Güvenlik açısından büyük faydası vardır. Çalışanlara rahat bir çalışma bölümü sunar. Ağır yükler bu sistemle kaldırılabildiği için taşıma açısından da kolaylık sağlamaktadır.
Sütunlu Çalışma Platformu Periyodik Kontrol ve Muayenesi Nasıl Yapılır
Sütunlu çalışma platformunun düzenli kontrol ve muayenesi TS EN1495+A2 ve İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği kapsamında yapılmaktadır.
Periyodik kontrol ve muayene uzman ve belgeli kurumlar tarafından yapılmalıdır. Yetkili kurum ilk olarak gözle kontrol yapmaktadır. Araç gereç ve bölümlerin olması gerektiği gibi olup olmadığını ve bölümler arası aralıkların standart ölçüleri taşıp taşımadığı gözlemlenir. Üretici firmanın platformla ilgili talimatlarının yerine getirilip getirilmediğinin denetlemesi de yapılmaktadır. Uzman ekip tarafından kontrol esnasında mutlaka yapılması gereken işlemler şunlardır:
– Platformun, sütunun ve malzemelerin kontrol edilmesi
– Malzemelerin ve ağırlıkların taşındığı bölümlerin kontrolü
– Hareketi sağlayan araçların kontrolü
– Elektrik bağlantısının, prizlerin, kabloların kontrolü
– Yük taşıma testi yapılır
* dinamik yük testi ( belirtilen yük kapasitesinin 1,1 katı ile taşıma testidir.)
* statik yük testi ( belirtilen yük kapasitesinin 1,25 katı ile yerden yüksek şekilde yapılan ve süreli taşıma testidir.)
– Fren testi yapılır
* paraşüt fren testi ( taşıma kapasitesinin 1,1 katı yükle yapılan ve acil durumlarda devreye giren paraşüt freninin çalışıp çalışmadığının testidir.)
* aşırı yük sensörü testi ( normal kapasitenin üzerinde yük yüklendiğinde uyarı sensörünün çalışıp çalışmadığının testidir.)