TOPRAKLAMA ÖLÇÜMÜ
Topraklama Ölçümü, Topraklama hem can hatta mal güvenilirliği için en küçük bir tesisten daha büyük bir tesisata kadar çok önemlidir. Ayrıca Yıldırımdan Korunma Sistemlerin’de de toprak geçiş direnç sayısal değeri konusu önemli iken, panodaki kaçak akım rölesinin doğru çalışabilmesi için de oldukça mühimdir. Bu sebeple tesiste topraklama ölçümlerini daimi denetimde tutmamız gereklidir. Tesisimizde birçok topraklama çeşidi vardır. İşletme topraklaması, koruma topraklaması, fonksiyon topraklamaları, şimşekten korunma topraklaması gibi. Ancak her vakit bahsettiğimiz eş potansiyel sistem en mühim olanıdır. Yani tesiste bir de bütün topraklamaların tekrardan topraklandığı eş potansiyel topraklama noktası olması gereklidir.
Bu noktayı referans olarak tesisin çoğu noktasında ölçüm yapılabiliriz ve direnç değişikliğinin 0,2 ohmu aşmamasını isteriz. Tabi ki bu eşdeğer topraklama sayısal değeri esas sayısal değerimiz olacaktır yalnız tesis içinde şimşek ve yıldırım korunma topraklama direnç sayısal değeri 10 ohm altı, işletme topraklaması 1 ohm gibi esas değerlerimiz vardır. Fakat bizler tesiste yaptığımız araştırmalarda hem aygıtların korunması hatta insanların zarar görmemesi için eş potansiyel kavram üstüne odaklanmaktayız. Bu sebeple tesise gittiğimiz de bir yerden ölçüm gerçekleştirmek yerine bütün topraklamalara bakmaktayız. Bunun beraberinde her priz noktasına, her son noktaya kesinlikle topraklama hattının ulaşmış olması gereklidir. Bu sebeple elektrik tesisat denetimi kapsamında bütün topraklamalar bakılmalıdır. Topraklama direnç sayısal değeri adım ve dokunma gerilimi kavramları yönünden de mühimdir. Eğer elektriğe çarpılmak istemiyorsak ve aygıtlarımız zarar görsün istemiyorsak toprak direnç değerlerini ölçtürmeliyiz ve en muhimi derli toplu tesisat kontollerimizi yapmalıyız.
NASIL TOPRAKLAMA ÖLÇÜMÜ YAPILIR?
Her aygıtla topraklama direnç değerlerini ölçtüremeyiz ve her teknik bize doğru netice vermeyebilir. Cihazların kalibrasyonları her 6 ayda bir derli toplu olarak yaptırılmalıdır ve aygıtlar kesinlikle derli toplu olarak muayene edilmelidir. Bildiğimiz gibi çok topraklama ölçüm tekniği vardır. Yetkin Kontrol olarak topraklama ölçüm tekniği olarak LOOP EMPEDANS ölçümünü uyguluyoruz ve Ar-Ge çalışmalarımızı bu yönde geliştiriyoruz. Topraklama ölçümündeki asli nokta ölçüm yapılacak lokasyonda evvel ölçüm yapılacak noktaların belirlenmesi için bir keşif çalışması yapılmasıdır. Daha sonra eş potansiyel ve topraklama ölçümlerinin yapılması ve çözüm tavsiyelerinin sunulması izlediğimiz sistem analiz yöntemlerdir.
Topraklama ölçümü bilhassa fonksiyon topraklamaları konusu ile ilgili özel hususların üstüne gitme noktasında bize yararlı neticeler vermektedir. Aşırı yıldırım ve gelirimden mevzu da fonksiyon topraklaması kavramı içinde bulunmaktadır. Genellikle AG Parafudr konusu ile ilgili pano ölçümleri ve toprak çeşitleri meydana çıktıktan sonra doğru ürün seçimi noktasında bize yarar sağlamaktadır. Cihaz ve sistemlerin yanmaması için topraklama ve eş potansiyel paralel olarak panolarımızda AG Parafudr kullanmak mecburiyetindeyiz. Bu noktada ürün seçimi için de toprak tarzının TT, TNS, TNC, TNC-S gibi çeşitleri ve direnç sayısal değeri ehemmiyet arz etmektedir.
Yetkin Kontrol firması olarak bünyemizde tespit edilen SMMler vasıtasıyla ve eksper yöntem ekibimizle, son teknoloji aygıtlar kullanarak topraklama ölçümü konusu ile ilgili bütün Türkiye’de hizmet vermekteyiz. Ölçüm yaptığımız noktalarda aşırı yıldırım ve gerilimden korunma konusu ile ilgili keşif çalışmaları yapmaktayız. Topraklama hususu en titiz PLC aygıtından bir makinenin motoruna kadar gereksinim duyulan asli elektriksel gereksinimdir. Konuyu bütün takipçilerimizin öneme alması, iş güvenilirliği kapsamında da topraklama ölçümlerini derli toplu yaptırmalarını öneririz.
NEDEN YETKİN KONTROL
Yılların vermiş olduğu deneyim ile sizlere her zaman güvenle hizmet etmekteyiz. Bu ve diğer konularda bizlere sorularınız varsa sizlere Yetkin Kontrol Firması olarak yardımcı olmak isteriz.