Yürüyen bant, yatay olarak kullanılan ve otomatik ilerleyen yol ya da bir çeşit asansör işlevi görmektedir. Kişi ya da yük taşımada yatay düzlemde rahatlıkla ilerlemeyi sağlar. Kişilerin ayrıca bir efor sarf etmelerine gerek kalmaz.
Yürüyen bant periyodik kontrol ve muayenesi, daha çok havaalanı, avm, terminal, metro gibi yerlerde ya da ağır yük taşımayı kolaylaştırmak amacıyla fabrika ve sanayi kuruluşlarında kullanılmaktadır.
Yürüyen Bant Periyodik Kontrol ve Muayenesi Nasıl Yapılır?
Yürüyen bantların sağlıklı işleyebilmesi için düzenli olarak kontrol ve muayene edilmesi gerekmektedir. Üretici firmanın öngördüğü sıklıkta yapılması zorunlu olan periyodik kontroller her yürüyen bant için farklıdır. Yürüyen bandın kullanıldığı yer, kullanım sıklığı, kapasitesi gibi pek çok unsur kontrol sıklığını değiştirmektedir. Bu kontrol ve muayenenin İş Sağlığı ve Güvenliği çerçevesinde de düzenli olarak mecburi yapılması gerekmektedir. Düzenli kontrolü yapılmayan bantlar kişi sağlığı ve güvenliği açısından risk oluşturmaktadır. İlgili kanun ve yönetmelik uyarınca her bandın taşıma kapasitesinin 1,25 kat fazlasını kaldırma gücü olmalıdır.
Yürüyen bantların kontrol ve muayenesini yapan uzman firmalar bulunmaktadır. Bu firmalar kontrol ve muayene yapmaya haiz yetki belgesiyle çalışmaktadırlar. Bu firmaların akredite olmaları zorunludur. Yürüyen bantların kontrolü yetkili firmalarca genelde 4 aşamada tamamlanmaktadır:
1- Genel gözlem yoluyla kontrol etme: Sistemin çalışması gözlem yoluyla izlenir, görünür bir aksaklık olup olmadığı kontrol edilir.
2- İşlevsel deneme ve taşıma yoluyla kontrol etme: Sistemin sağlıklı şekilde boş çalışır durumunun ardından yükle çalışması ve işlevini gerçekleştirip gerçekleştirmediği test edilir.
3- Değişir ya da sabit etkenler yoluyla kontrol etme: Sistemin yükle sağlıklı şekilde çalışması dışarıdan gelecek değişken ya da sabit faktörlerle test edilir.
4- Tüm deneylerin sonunda tekrar kontrol etme: Sistemin sağlıklı şekilde çalışması tüm aşamalarla kontrol edildikten sonra son bir kez daha genel bir kontrol yapılır.
Yürüyen bantların kontrol ve muayenesinin ardından yetkili firma tarafından bir rapor oluşturulur. Tüm test ve denemeler bu raporda ayrıntılı olarak yer almalıdır. Kurumun yetkin kişileri tarafından onaylanmalı ve “Güvenli” standardını sağlayan bantlar çalışmaya devam eder.